poniedziałek, 9 stycznia 2012

W temacie kawy

Kawa bywa słodka, gorąca, mocna...
„Kawa jest jak diabeł czarna, jak piekło gorąca, jak miłość słodka” – te słowa przypisuje się dziś znanemu francuskiemu dyplomacie Maurice’owi de Talleyrandowi.

Nie mamy nowoczesnego ekspresu do parzenia kawy. Kochamy nasze obszarpane kawiarki i wysłużony przelewowiec, a one odwdzięczają się produkując idealną kawę. Przelewowy ekspres ze szklanym dzbankiem to klasyk mający wartość sentymentalną. Wiele lat temu był główną nagrodą w konkurencjach na Balu Sylwestrowym. Piszę konkurencjach, bo zadań było wiele i to nie byle jakich np. skoki na skakance na czas! 




Jak zrobić pyszną kawę mrożoną lub latte? 
Składniki:
  • Ulubiona kawa rozpuszczalna,
  • Mleko,
  • Kostki lodu,
  • Shaker,
  • Woda,
  • Cukier (opcjonalnie),
krok 1
Porcja na 2 kawy. Do shakera nasyp 2-3 czubate łyżeczki kawy, dosyp 1-2 płaskie łyżeczki cukru.
krok 2
Dodaj odrobinę przegotowanej wody. Tyle aby przykryło zawartość, następnie wstrząsaj aż całość się rozpuści.
krok 3
Zawartość shakera powinna się zapienić i ilość znacznie się zwiększyć.
krok 4
Przygotuj szklanki, nasyp kostki lodu i wlewaj mieszankę z shakera po trochu do każdej szklanki. Na końcu piankę również wlej.
krok 5
Całość uzupełnij zimnym mlekiem, tzn. dopełnij szklanki. Włóż słomki i zamieszaj i twoja kawa jest gotowa do picia.
  Do latte nie dodajemy kostek lodu, lecz wlewamy ciepłe mleko.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz